Ohoiii cek mek molek
Eh ternyanyi laks!!
Nie pun resepi dr twin (HANI) sy tu.
Jom masak!
CEK MEK MOLEK
(kuih muih Kelantan)
Bahan2nyer :
Ubi keledek (warna kuning lebih sedap)
Tepung gandum
Marjerin / planta
Garam
Gula
Cara2nyer :
- Rebus ubi keledek yang dipotong kecil2 tanpa buang kulit sampai empuk + garam
- Lepas toskan dan sejuk buang kulit ubi tersebut kemudian lenyekkan guna lah botol ke apa sampai lumat. Yang keras2 buang je.
- Kemudian masukkan secawan tepung gandum + satu sudu marjerin. Uli adunan sampai rata dan tak keras.
- Dah uli kepal2 mcm bentuk di atas tp tekan ruang tgh utk letak gula sket mcm buat buah melaka tu.
- Dah siap boleh lah dgoreng. Jgn terlalu lama nanti gula kat dlm akan cair.
No comments:
Post a Comment