Masak Lemak Cili Padi Tempoyak (Ayam / Ikan Kembong)

Bila dapat tempoyak sebalang dari mak mentu (mentua kan org Perak).
Ape lagi mmg gumbira rasa hati la.
Maklumlah menantu Kedah tp tekak Perak.
Hohohooo.
Jom masak!



MASAK LEMAK CILI PADI TEMPOYAK
(AYAM / IKAN KEMBONG)

Bahan2nyer :
Ayam / Ikan kembong
Bawang besar **
Bawang putih **
Kunyit hidup **
Halia **
Cili api **
Tempoyak
Ubi kentang
Tomato
Santan
Air
Garam 

#Blender semua bahan2 bertanda **

Cara2nyer :
- Tumis (tanpa minyak) bahan2 yang blend tadi sampai naik bau.
- Kemudian masukkan santan + tempoyak + air
- Kemudian masukkan ayam / ikan + ubi kentang biar empuk
- Garam secukup rasa jgn lupa
- Bila da mendidih masukkan tomato


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...