Sambal Tumis (Ayam / Ikan Kembong / Sotong / Telur)

Haiyark! Ada 4 jenis sambal yg nak dkongsikan kat hari nie.
Sambal Tumis Ayam
Sambal Tumis Ikan Kembong
Sambal Tumis Sotong
Sambal Tumis Telur
Semua masakan sama jek cara cuma beza lauknya
Jom masak!!!

1. SAMBAL TUMIS AYAM 

Bahan2nya :
Ayam (digoreng dahulu)
Cili kering **
Bawang kecil **
Bawang putih **
Bawang merah (hiris)
Asam jawa 
Garam (secukup rasa)
Gula (2 sudu makan)
Minyak masak

#Tanda ** blend sekali
#Ayam goreng terlebih dahulu jgn terlalu masak

Cara2nya :
- Tumis sampai garing bahan blend tadi bersama hirisan bawang merah. Pastikan sambal masak betul2 utk elakkan sakit perut.

- Masukkan air asam jawa + garam + gula dan gaulkan sepenuhnya.

- Akhir sekali masukkan ayam yg digerong siap tadi. SIAP!

#TIPS : guna minyak banyak utk cepat garing sambal


2. SAMBAL TUMIS IKAN KEMBONG

Bahan2nya :
Ikan kembong (digoreng dahulu)
Cili kering **
Bawang kecil **
Bawang putih **
Bawang merah (hiris)
Asam jawa 
Garam (secukup rasa)
Gula (2 sudu makan)
Minyak masak

#Tanda ** blend sekali
#Ikan kembong goreng terlebih dahulu jgn terlalu masak

Cara2nya :
- Tumis sampai garing bahan blend tadi bersama hirisan bawang merah. Pastikan sambal masak betul2 utk elakkan sakit perut.

- Masukkan air asam jawa + garam + gula dan gaulkan sepenuhnya.

- Akhir sekali masukkan ikan yg digerong siap tadi. SIAP!

#TIPS : guna minyak banyak utk cepat garing sambal 


3. SAMBAL TUMIS TELUR

Bahan2nya :
Telur
Cili kering **
Bawang kecil **
Bawang putih **
Bawang merah (hiris)
Asam jawa 
Garam (secukup rasa)
Gula (2 sudu makan)
Minyak masak

#Tanda ** blend sekali
#Telur boleh direbus atau digoreng mata

Cara2nya :
- Tumis sampai garing bahan blend tadi bersama hirisan bawang merah. Pastikan sambal masak betul2 utk elakkan sakit perut.

- Masukkan air asam jawa + garam + gula dan gaulkan sepenuhnya.

- Akhir sekali masukkan telur. SIAP!

#TIPS : guna minyak banyak utk cepat garing sambal 


4. SAMBAL TUMIS SOTONG

Bahan2nya :
Sotong (warna pepel atau brown)
Cili kering **
Bawang kecil **
Bawang putih **
Bawang merah (hiris)
Asam jawa 
Garam (secukup rasa)
Gula (2 sudu makan)
Minyak masak

#Tanda ** blend sekali

Cara2nya :
- Tumis sampai garing bahan blend tadi bersama hirisan bawang merah. Pastikan sambal masak betul2 utk elakkan sakit perut.

- Masukkan air asam jawa + garam + gula dan gaulkan sepenuhnya.

- Kemudian masukkan sotong yang siap dpotong kecil.

- Tambah air secawan atau lebih dan biarkan sambal sotong mendidih sehingga kering sedikit tanda sotong masak sepenuhnya. SIAP!

#TIPS : guna minyak banyak utk cepat garing sambal 


2 comments:

Unknown said...

Bwg tue brape byk..agak2 yea.

Honey Sakura @ eiMyLiciOus said...

@Naz Nazri

Untuk blend bawang terpulang, nak lebih sedap bawang lebihkan kuantiti contoh 4biji bawang kecil + sebiji bawang besar @ 2 biji bawang kecil + sebiji bawang besar.

Bawang putih selalu sy guna dlm 3 ke 4 ulas saja.

Untuk hirisan sebiji bawang besar dah ok kecuali nak masak banyak boleh up ke 2 atau 3 ketul bawang besar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...