Bahan-Bahan:
- ayam
- kiub pati ayam (seketul)
- garam (secukup rasa)
- sos tiram
- kicap pekat
- sos cili
- daun kari
- kulit kayu manis
- bunga cengkih
- halia
- daun pandan (utk tumis)
- bawang merah (dipotong halus - tumis)
- bawang putih (dipotong halus - tumis)
- bawang putih (untuk dikisar - sos)
- cili merah (kat utara panggey CABAI HIDUP)
- limau kasturi (2 ke 3 biji)
- sup bunjut
Cara-Cara Buat Ayam Goreng :
1) Rebus ayam yang dicuci bersih bersama2 kiub pati ayam seketul.
2) Jgn lama sgt agak2 jd stok ayam kemudian tmbh garam secukup rasa.
3) Ayam yg disejat diperap dengan sos tiram + kicap pekat + sos cili (semua campuran nie ikt selera masing2)
4) Perap dlm beberapa jam (slalunya my mom perap mlm sblm tido, then pagi2 bangun goreng)
5) Dah perap goreng jek terussss!!!!
Cara Membuat Sup Nasi Ayam :
1) Ambik air rebusan lebih tadi tambah serai dan sup bunjut.
2) Sup dah siap(biar mereneh sekejap)
3) Boleh tmbh daun sup + bawang goreng sama
Cara Membuat Sos Nasi Ayam :
1) Cili merah dikisar bersama bawang putih
2) Kemudian tumis bersama limau kasturi (dalam 2 @ 3 biji)
3) Masukkan juga sos cili + garam + gula secukup rasa
4) Tumis kesemua bahan sekaligus.
Cara Membuat Nasi Ayam :
1) Daun kari + kulit kayu manis + bunga cengkih + halia + daun pandan + bawang merah (dipotong halus) + bawang putih (dipotong halus) ditumis sekali.
2) Beras d basuh berasingkan dulu + sejat dan masukkan dlm periuk nasi yg da ditumis bahan2 atas.
3) Kemudian masukkan stok ayam yg kita guna td utk rebus ayam bersama beras.
4) Tanak naik jek nasi.
- ayam
- kiub pati ayam (seketul)
- garam (secukup rasa)
- sos tiram
- kicap pekat
- sos cili
- daun kari
- kulit kayu manis
- bunga cengkih
- halia
- daun pandan (utk tumis)
- bawang merah (dipotong halus - tumis)
- bawang putih (dipotong halus - tumis)
- bawang putih (untuk dikisar - sos)
- cili merah (kat utara panggey CABAI HIDUP)
- limau kasturi (2 ke 3 biji)
- sup bunjut
Cara-Cara Buat Ayam Goreng :
1) Rebus ayam yang dicuci bersih bersama2 kiub pati ayam seketul.
2) Jgn lama sgt agak2 jd stok ayam kemudian tmbh garam secukup rasa.
3) Ayam yg disejat diperap dengan sos tiram + kicap pekat + sos cili (semua campuran nie ikt selera masing2)
4) Perap dlm beberapa jam (slalunya my mom perap mlm sblm tido, then pagi2 bangun goreng)
5) Dah perap goreng jek terussss!!!!
Cara Membuat Sup Nasi Ayam :
1) Ambik air rebusan lebih tadi tambah serai dan sup bunjut.
2) Sup dah siap(biar mereneh sekejap)
3) Boleh tmbh daun sup + bawang goreng sama
Cara Membuat Sos Nasi Ayam :
1) Cili merah dikisar bersama bawang putih
2) Kemudian tumis bersama limau kasturi (dalam 2 @ 3 biji)
3) Masukkan juga sos cili + garam + gula secukup rasa
4) Tumis kesemua bahan sekaligus.
Cara Membuat Nasi Ayam :
1) Daun kari + kulit kayu manis + bunga cengkih + halia + daun pandan + bawang merah (dipotong halus) + bawang putih (dipotong halus) ditumis sekali.
2) Beras d basuh berasingkan dulu + sejat dan masukkan dlm periuk nasi yg da ditumis bahan2 atas.
3) Kemudian masukkan stok ayam yg kita guna td utk rebus ayam bersama beras.
4) Tanak naik jek nasi.
Nota Eimy :
Keistimewaan kat ayam kot yg diperap tu. My Mom (credit to my mom) ambik resepi yg aym tue ms dia keje dulu. So adjust2 la gak resepi nie. SELAMAT MENCUBA!!
No comments:
Post a Comment