Sumber : Google Images |
1) ayam (dipotong agak kecil dr size sederhana)
2) ketumbar - dikisar halus
3) jintan putih - dikisar halus
4) bawang merah kecil (beberapa ulas)
5) bawang putih (beberapa ulas)
6) 1 batang serai - dititik
7) gula - secukup rasa
8) garam - secukup rasa
9) air
10) minyak untuk menumis
11) kunyit - sebesar saiz ibu jari
Cara-cara :
1.Panaskan minyak.Tumbuk bawang kecil, bawang putih dan kunyit.
2.Tumis bahan-bahan yang ditumbuk.Masukkan bersama ketumbar,jintan putih dan serai.
3.Apabila tumisan telah betul-betul kering/garing, masukkan garam dan gula.Gaul sebati.
4.Masukkan ayam.Gaul sebati sehingga ayam agak mengecut.
5.Masukkan air.Gaul lagi.
6.Tutup kuali dan masak sehingga ayam benar-benar empuk dan kuahnya sedikit pekat.
1.Panaskan minyak.Tumbuk bawang kecil, bawang putih dan kunyit.
2.Tumis bahan-bahan yang ditumbuk.Masukkan bersama ketumbar,jintan putih dan serai.
3.Apabila tumisan telah betul-betul kering/garing, masukkan garam dan gula.Gaul sebati.
4.Masukkan ayam.Gaul sebati sehingga ayam agak mengecut.
5.Masukkan air.Gaul lagi.
6.Tutup kuali dan masak sehingga ayam benar-benar empuk dan kuahnya sedikit pekat.
P/S: Boleh juga gantikan ketumbar/jintan putih kepada serbuk ketumbar/jintan putih. Jika malas nak menumbuk, boleh juga dikisar.
Nota Eimy :
Resepi nie sy blajar 5thn sudah dr tok kedah - credit to my tok kedah (noted : abh keturunan jawa). Ms tu my loving mom berpantang kan so sy belajar la resepi nie (konon2 chef blajar dr sifu la tuu). Simple jek, even nmpk susah but senang. Main campak2 msk kuali jek kaco. SELAMAT MENCUBA!! (Masakan nie sesuai utk wanita berpantang)
No comments:
Post a Comment