Laksa Johor Versi Leen

Sumber : Google Images
BAHAN-BAHAN:
Minyak jagung 125ml
Kelapa ½ biji (dibuat kerisik)
Santan dari 2 biji kelapa ( 2 liter)
Udang basah 500 g
Udang kering ½ cawan (rendam n toskan)
Ikan kembung 300g direbus dan diasingkan isinya
Bawang putih 5 ulas
Ikan masin 100 g (nak sedap ikan karau masin)
Rempah kari 2 bungkus saiz kecil
Garam dan gula/aji secukupnya.

BAHAN-BAHAN UNTUK DIKISAR:
Lengkuas 2cm
Halia 2cm
Serai 8 batang
Kunyit hidup 3cm
Cili kering 30 tangkai (lagi pedas lagi best)
Bawang merah 25 ulas


CARA-CARANYA:
1.Panaskan minyak jagung dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar tadi dan rempah akri sehingga naik bau.
2.masukkan santan,udang dan semua isi ikan
3.didihkan perlahan-lahan sampai kuahnya pecah minyak lebih kurang 20 minit
jangan lupa masukkan kerisik,garam dan gula/aji.
4.sajikan kuah laksa bersama bahan2 di bawah ni..
- Spageti 2 bungkus direbus hingga masak
- Timun 2 batang dibuang isi dalam dan dihiris nipis
- Taugeh
- Daun kesom
- Daun selasih
- Limau kasturi
- Sambal belacan

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...